Get in touch

Contact Details

Social Media

Sir Francis Hill Community Primary School

'Learn, Achieve, Succeed'

Gallery

Take a look at some of our recent photos.

Swipe content

Daily Routines

Reception Daily Routine

 

This is a daily timetable of Reception at Sir Francis Hill, however each day is exciting and can be different. 

TimeDurationActivity

 

8:50am-9:05am

 

The school day begins at 9:00

15 mins



 
School Gate Opens 8:45
• Parents/Carers say goodbye to their child at the door and the class enters the school with their class teacher
• Children self register and complete morning activity in the classroom
9:05am – 9:15am10 minsWelcome Time
• Welcome song, register, date, news and discussions
9:15am – 9:30am15 mins

Motor Development

• Adult supported groups to develop fine motor skills

9:30am – 10:00am30 mins

Child Initiated Learning / Focus Time
• Maths, English or Topic focused input
• Groups of children join adults for focus activities
• Children access the continuous provision supported by adults

• Access to snack in the classroom

10:00am – 10:30am30 minsEYFS Playtime
• Playtime in Reception area. After the Autumn term, the children will play on the school playground.
• Snacktime - this will be available all morning
10:30am-11:00am30mins

Phonics Time
• Focus adult led activity
• Whole group phonics input session
• Phonics groups, small group adult led learning

This time will alter over the course of the year.

11:00am-11:30am30mins

Child Initiated Learning / Focus Time

• Maths, English or Topic focused input

• Groups of children join adults for focus activities
• Children access the continuous provision supported by adults

• Access to snack in the classroom

11:30am – 11:50am20 minsStory & Review Time
• Tidy time
• Review Learning / Story / Singing
• Lunch preparation
11:50pm – 1:00pm1 hour 10 minsLunch Time
• Packed lunch or hot school meals
• Playtime in the playground
1:00pm – 1:05pm5 minsRegister and Physical Skills
• Register
• After lunch discussion time
1:05pm – 1:30pm25 mins

Child Initiated Learning / Focus Time

• Maths, English or Topic focused input

• Groups of children join adults for focus activities
• Children access the continuous provision supported by adults

• Access to snack in the classroom

1:30pm – 2:50pm1 hourChild Initiated Learning/ Focus Time
• Groups of children join adults for focus activities
• Children access the continuous provision supported by adults
2:50pm – 3:15pm25 minsStory & Review Time
• Tidy time
• Review Learning / Story / Singing
3:15pm - 3:25pm
Gates open at 3:15pm
10 mins

Home Time
• Prepare for home time
• Parents/Carers collect children from the Foundation Stage playground

 

 

Snack Time

Snack is available for the children during the day this includes:

  • Carton of fresh milk
  • Water
  • Selection of fruit and vegetables – carrots, apples, bananas, pears, oranges, raisins, etc.

Children can also bring a water bottle to keep in the classroom during the school day.

Top